Cartagena (udtale: kartahe∆ěja) blev grundlagt i 227 f. Kr. af fønikerne, der kom fra Kharthago, og det betyder Ny Kharthago.
Romerne havde besejret fønikerne i første puniske krig i 241 f. Kr., og havde overtaget herredømmet over Sicilien og Sardinien, og dette ville fønikerne nu hævne. De slog sig ned i Cartagena, som et strategisk flådepunkt. Hannibal fortsatte op gennem Spanien og Provence og ned i Italien, og truede således Rom med 60.000 mand og 37 krigselefanter.
I anden puniske krig 209 f. Kr. lykkedes det romerne at generobre Cartagena, og det lykkedes heller ikke Hannibal at indtage Rom.
Gennem de næste 2000 år har Cartagena været underlagt forskellige folkeslag, og fra 1728 har den været hjemsted for den spanske flåde. Byen var den sidste by i Spanien, der overgav sig til General Franco.
Og der går rygter (uverificerede) om, at herfra udskibedes den spanske guldreserve til Rusland som betaling af våben m.m. til kampen mod General Franco???

I dag er Cartagena en hyggelig by på ca. 50.000 indbyggere. Man fornemmer, at byen har været rig i sin storhedstid på de mange fornemme palæer, der ligger i gaderne og på den store havn, som stadig har betydning.

Byens rådhus er en imponerende bygning. Det er opført i 1907 og kaldes ”Byens Palads”, selvom det altid har været tænkt som rådhus. Man begyndte at bygge i mursten, men fordi byen på dette tidspunkt var rig, besluttede man at opføre det udelukkende i marmor, som kommer fra Almeria området. Marmor er væsentlig tungere end mursten, og da rådhuset ligget meget tæt ved vandkanten, begyndte det at synke. Så meget, at man i 1990’erne blev tvunget til en gennemgribende restaurering, som var færdig i 2006. Resultatet er en imponerende flot bygning. Vi fik en rigtig flot rundvisning på ca. 30 min.

Lige overfor rådhuset lå der tidligere en tyrefægterarena. Den og kvarteret deromkring skulle saneres, og derved opdagede man et romersk teater under arenaen. Efter 20 års udgravninger er dette nu restaureret, og der blev fundet mange velbevarede søjler og andre fund, som nu er udstillet i et flot museum, der åbnede i 2009. Allerede første år kom der 200.000 besøgende, og byrådet håber nu, at det kan medvirke til større turisttilstrømning.

På havnefronten ligger en flot koncertsal. Tirsdag aften spillede de Mozarts symfoni nr. 29 samt hans Requiem. Vi hørte den sammen med Elsebeth og Knud. Det var en rigtig god aften og koncertsalen viste sig at være en meget flot sal med en rigtig dejlig akustik.
Desværre kunne vi ikke fotografere, men vi fik da et par fotos fra forhallen. Hele huset er et moderne, meget specielt byggeri, men ikke uden charme, selvom det er bygget nærmest som en fabrikshal i metal og beton.