Turen fra Burgos til El Escorial udenfor Madrid foregik uden problemer. Undervejs kom vi over den castilianske højslette i ca. 1200 m. højde via Aranda og Segovia. I horisonten ses snedækkede bjerge. Over os svævede mange store rovfugle og på markerne så vi ofte mange storke. Vi valgte heldigvis at køre ad den nye motorvej gennem bjerget ved Guadarrama, så vi undgik at køre over passet. Vi havde kunnet klaret det, men vi har siden kørt turen uden CV, og der er temmeligt stejlt (11 %), og selvfølgelig får man en fantastisk udsigt over dalen.

Pladsen ved El Escorial er meget stor, og vi ville bruge den som udgangspunkt til at køre ud til de forskellige seværdigheder.

Under Filip II (ham med ”den spanske armada” i 1588) voksede det spanske imperium sig så stort, at Filip med rette kunne sige: ”I mit rige går solen aldrig ned”. Han var en stor bygherre, og han fik bl.a. opført El Escorial, der på det tidspunkt var den største bygning i Europa. Desuden var han strengt religiøs, og slottet blev både bygget som en tak til Gud over sejren over franskmændene i 1557 ved San Quentin, samt som et mausolæum til sig selv, og han ligger da også begravet her.

Slottet er en stor kolos, der udefra mere minder om et fængsel end om et slot, men indeni er der mange meget smukt dekorerede sale. Det indeholder desuden en mængde kongelige sarkofager, smukt udhuggede i marmor og med rigtig mange detaljer. De er imponerende flotte.

På den anden side af dalen fik Filip udhugget en stol i en højtliggende klippe, hvorfra han kunne følge byggeriet af slottet, der kun tog 21 år.

Ikke langt herfra i ”Valle de los  Caidos” (dalen for de faldne) har General Franco ladet opføre et mindesmærke, under dække af, at det skulle være et mindesmærke for de faldne i den spanske borgerkrig, men nok mere til minde om sig selv.

På toppen af en klippe står der et 150 m højt kors (det største i verden) og under det, er der udhugget en 250 m dyb kirke ind i klippen (2 m kortere end Peterskirken i Rom, idet ingen katolsk kirke må være større end den). Kirkerummet er højt hvælvet, og det er meget enkelt men smukt udført. Sprængningerne og udhugningen af kirken er udført af General Francos krigsfanger. Det er et vildt imponerende bygningsværk, men også skræmmende, når man tænker på baggrunden. Den spanske regering har da også vedtaget en lov, der forbyder Francos tilhængere, Falangisterne, at holde mindegudstjenester, der har til formål at glorificere francoperioden.

 

til top