Skriv en tekst her

Udflugt til Falmouth, St. Mawes, Pendennis

Falmouth er verdens tredjestørste naturlige havn, som ligger ved udløbet af floden Fal med mange indskæringer. Man kan således sejle langt ind i landet herfra. Derfor har der tidligt været behov for at kunne beskytte denne indsejling for fjendtlige skibe og pirater, som havde gode skjulesteder her. Kong Henry VIII byggede derfor en borg på begge sider af indsejlingen, så denne kunne beskyttes. St. Mawes på den ene pynt og Pendennis på den anden.

De er begge et besøg værd, og Falmouth var sjov at besøge igen, fordi det var herfra, jeg påmønstrede Calluna, inden gennemsejlingen af Kanalen og Kielerkanalen. Det vakte gode minder.

Da de to borge blev bygget ca. 1530 kunne kanonerne kun række ca. 800 meter, og derfor måtte man bygge en kanonstilling på begge sider. Vi fik en rundvisning på Pendennis, hvor en guide meget livagtigt fortalte om kanonererne og deres farlige arbejde. Man regnede med, at de kun levede 2-3 år i jobbet. De var til gengæld meget dygtige til at betjene kanonerne, så længe det varede L. Guiden viste en dobbelt kanonkugle (den ligner en håndvægt), som man kunne knække en mast med, hvis den ramte nøjagtigt med en kugle på begge sider af masten og ”håndtaget” lige på masten. Det krævede præcision, men den havde man åbenbart. Hun fortalte også, at de kunne få en kanonkugle til at så smut hen over vandoverfladen, og således ramme i skibets vandlinje.

Hun fortalte, at borgen normalt havde forsyninger til at modstå en belejring på 5½ uge, men engang varede belejringen 5 måneder, og da de endelig gav op, var de alle sultedøden nær. alt var spist, heste og andre dyr. Man havde endda prøvet at koge supppe på livremme og skosåler, så det har været rigtig slemt.

Borgene er meget velholdte, som altid bliver vi overrasket over, hvor meget englænderne gør for at bevare deres historie. Der er altid mange kustoder, som velvilligt viser tilrette, og svarer på spørgsmål.