Fatima var en lille intetsigende landsby, indtil åbenbaringen i 1917. Og et af de eneste steder, der har bibeholdt et muslimsk navn (Fatima er Muhammed datter).
I dag er byen Europas næststørste pilgrimsmål med ca. 5 mill. besøgende om året, kun overgået af Lourdes i sydfrankrig.

Det hele startede 13. maj 1917, da tre små hyrdebørn Lucia 10 år, Fransisco 9 år og Jacinta 7 år så et blændende lys over en egebusk, og i dette lys åbenbarede sig en smuk kvinde med en rosenkrans. Hun bad børnene om at bede flittigt med rosenkransen for mere fred i verden. Børnene blev bange og løb hjem, forældrene blev ligeledes bange, og præsten blev sur. Den 13. juni mødte 50 voksne op på stedet for at kontrollere åbenbaringen, men kun Lucia kunne kommunikere med kvinden. Den 13. juli dukkede 2000 mennesker op, og børnene oplevede de skrækkeligste scener, og de fik et hemmeligt budskab. I august blev børnene spærret inde, men den 13. september bragede en brændende ildkugle henover himlen og den 13. oktober så 50.000 mennesker solen danse ved højlys dag – og miraklet var hjemme.

Francisco og Jacinta døde som små, men Lucia nedskrev i 1927 sine erindringer bl.a. de hemmelige budskaber.”Det første var et dyk ned i dæmonernes helvede. Det andet var mere kompliceret: Gud ville frelse verden fra helvede og undergang, hvis Rusland blev indviet til Marias ”rene hjerte”. De kristne skulle bede for Rusland og hengive sig til Marias hjerte. Hvis nej ville russerne fejltagelser brede sig til hele verden. Kirken ville blive forfulgt, krige rase og lande forsvinde.”


Lucias visioner var lige guf for diktatoraspiranten Salazar, der i 1928 fik hånds-og halsret over Portugal.
Samme år fik han gang i byggeriet i Fatima og i 1930 fik Lucias åbenbaring det blå stempel fra den katolske kirke. Der var skabt ”en ny antenne” op til himlen.
Portugiserne strømmede til Fatima, faldt på knæ og takkede Maria for en heldig helbredelse, en lykkelig barnefødsel og hvad man nu ellers kan takke for.
Den 13. maj 1957 gik en million mennesker på knæ for Maria. To millioner mødte til 50 års jubilæet i 1967, og i 2007 på 90 års dagen opførtes en kæmpekirke med plads til 9000 publikummer (verdens 4. største)

Pladsen foran kirken er dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom, og her er den flisebelagte sti ned til Åbenbarings-kapellet, hvor man går knægang i tilbedelsen af Maria.

Den 13. maj 1981 blev pave Johannes Paul II skudt ned på Peterspladsen i Rom, af en ung tyrk med tilhørsforhold til Bulgarien og KGB, men paven overlevede. Morderen havde ikke taget sig i akt for datoen: en Fatima dag. Og Johannes Paul blev en fanatisk fan af” Vor Frue” i Portugal. I dag er den kugle, der blev pillet ud af paven fastgjort til Maria-figurens krone i Fatima. Den bæres ud til masserne hver nat 13. maj – oktober blandt fakler og tusindvis af messende stemmer.

Lucia havde allerede i 1944 forudsagt skuddramaet. ”Det var den tredje hemmelighed, som Vatikanet først offentliggjorde i juni 2000. Rabiate korstogskatolikker var skuffede. Måske havde Vatikanet gemt en del af Lucias budskab til sig selv.”

Lucia døde i karmeliterklostret i Coimbra i 2005.

 

til top

Helligdommen i Fatima. Pladsen foran Vor Frue kirke er dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom..