Orvieto

Orvieto ligger på en 315 m høj klippe med næsten lodrette sider. Klippen er dannet af vulkansk tuf, der kommer fra den vulkan, der i dag rummer Bolsena søen. På grund af denne naturskabte fæstningsby har flere paver holdt til her, fordi de kunne føre sig trygge, da byen må have været næsten uindtagelig. Byen har en af de største og smukkeste domkirker i Italien, som det også tog 300 år at bygge færdig. Den indeholder nogle meget smukke vægmalerier, og et af den katolske kirkes mest værdifulde relikvier.

I 1263 stoppede en præst i Bolsena på vej hjem fra en pilgrimsrejse, som han havde gennemført til Rom, fordi han var begyndt at tvivle på sin tro. Men så skete miraklet i Santa Cristina kirken i Bolsena. Under en messe så han pludselig blod dryppe fra nadverbrødet, så meget, at alterdugen blev gennemblødt. Denne alterdug kom til domkirken i Orvieto, og ligger her i et marmorskrin, hvorfra den kommer ud og bæres rundt i procession i Orvietos gader under en af de største katolske helligdage, ”Corpus Domini”, der afholdes over hele verden i juni måned.

Tufklippen, som Orvieto ligger på er gennemhullet af menneskegravede huler, som man har brugt til at opbevare forråd i, til værksteder og til sikringsrum. Der findes ca. 1200 huler. De fleste er stadig privatejede, men nogle kan besøges. De er forbundet af smalle tunneller og virkelig et besøg værd. Her findes også en 80 m dyb brønd, hvor man har hentet vand under belejringer. Desuden har der boet mange duer, som man har opdrættet for at have kød ligeledes under belejringer.

Mens vi gik rundt i Orvieto, så vi pludselig, at de har et teater, hvor de nogle dage senere spiller ”La Traviata”, så vi besluttede i en fart, at vi bliver de ekstra dage for at få den med. Den unge pige i billetlugen var ualmindelig sød, og tilbød at vise os pladserne i salen, så vi selv kunne vælge. Hun forlod simpelthen billetlugen for at vise os salen J. Det er et lille intimt teater. Det skal nok blive godt. Det er det gode ved nomadelivet, at vi hurtigt kan ændre planer.

NB. I øvrigt laver man en meget god og berømt hvidvin i Orvieto.

Udflugt til Orvieto 25 km