Portoferraio

Portoferraio er hovedbyen, og det er denne by, vi sejlede til.
Den ligger meget smukt på nordsiden af Elba. Havnen ligger i en bugt, der er rigtig godt beskyttet af en klippe, som danner en halvmåne, hvor der på toppen er bygget en kæmpestor fæstning. Set overfra er Portoferraio en meget flot by. Ellers er den som italienske byer er flest, stejl og med små gader og meget pittoresk at gå rundt i.

Vi har været i Portoferraio flere gange, bl a. fordi der er så forholdsvis få veje, så kører vi jo af de samme flere gange, men det gør heller ikke noget, fordi afstandene er så korte. Men også
fordi de større butikker ligger her.

 

 

Napoleons hus

Due Palme - olivengård

Ikke langt fra Portoferraio ligger oliefarmen Due Palme, hvor gårdmandskonen, eller hvad sådan en nu hedder på en oliefarm, viste rundt og fortalte om deres produktion. Hun kunne en smule engelsk og svarede beredvillig på alle vore spørgsmål

Hun fortalte, at de har den største produktion og den bedste olie på Elba. De har 3 gårde med i alt 1120 oliventræer på Elba. Produktionen starter i begyndelsen af oktober måned. Her samler de alle deres familiemedlemmer i nærheden, og så går de i gang med at håndplukke frugterne. De nedfaldne bruges ikke. Hver dag kører de med frugterne til oliemøllen i Portoferraio, da kvaliteten bliver dårligere, hvis frugterne ligger bare et par dage. Således fortsætter de 5-6 uger, indtil alle olivenfrugter er plukket og presset. Presningen er en såkaldt koldpresning, fordi på denne måde får man den bedste ”Ekstra Jomfru Olie”.
Hvis frugterne opvarmes, kan man ganske vist presse mere olie, men kvaliteten nedsættes.

Deres olie kan kun købes i gårdbutikken, samt i en enkelt forretning i Portoferraio. Nogle få rigtig gode restauranter i Portoferraio bruger olien, men der eksporteres ingen olie til fastlandet. Således foretrækker de det her.

Det betyder til gengæld også, at deres olie er temmelig dyr: € 20 pr liter.

Vi prøvesmagte olien, og den er rigtig god, men vi nøjedes med 1 l, da gårdmandskonen fortalte, at den helst skal bruges inden for et år. Den skal opbevares tørt og mørkt ved tempereret temperatur, og efter brug skal flasken lukkes, så olien ikke ilter. Med disse regler har man god olie til salat og anden, som hun sagde ”rå mad”. Der er således ingen grund til at bruge så fin en olie til stegning.

Desuden har de på gården "Agriturismo", der vel kan oversættes som Bondegårdsferie eller B&B. Det så vældig hyggeligt ud. De har fire selvstændige huse til udlejning.

I Portoferraio ligger Napoleons hus, hvor han boede i de ni måneder, han var forvist hertil. Man kunne ikke tale om fangenskab, fordi han var guvernør over Elba, og han fik også indført flere ting til gavn for befolkningen, bl.a. fik han organiseret minedriften. Men han var ikke tilfreds med "kun" at være guvernør, han ville være kejser igen, og det lykkedes som bekendt at komme tilbage og regere i de berømte 100 dage, inden han blev endelig slået ved Waterloo i 1815 og sendt i fangenskab på St. Helena. 
Læs mere.

Napoleon fik også bygget det eneste teater, der er på Elba, Teatro dei Vigilanti. Det er en flot lille perle, der dog desværre havde lukket for sæsonen.