Toledo.

Endnu engang kørte vi gennem kæmpestore olivenlunde lige så langt øjet rakte. Den røde jord, som er overalt er åbenbart meget frugtbar, for overalt er der grønne marker – en fryd for øjet hele vejen.
Sierra Morena bjergene ligger meget smukt og omkranser denne højslette, som ligger i ca. 600 m højde. Imellem oliventræerne græssede kvæg og får.

Man siger, at har man kun en dag i Spanien, skal den tilbringes i Toledo. Det er måske en anelse overdrevet, for selvom det er en fantastisk flot by med masser af historiske bygninger, er der så meget andet, der fortjener opmærksomhed i Spanien. Men ingen tvivl om, at Toledo er meget seværdig. Uanset hvor man kigger hen, er der fotogene vinkler. Krogede, smalle og stejle gader og mange flotte, historiske bygninger og alt er særdeles velholdt. Man er ikke i tvivl om, at byrådet har satset meget på turismen og har istandsat bygningerne, så de fremstår, som de sikkert har gjort, da de blev bygget. Samtidig er man også heldige med, at den græske maler: Domenico Theotocopulos ”El Greco”, boede her i en årrække og mange af hans malerier findes i El Greco museet og i kirker og klostre rundt i byen.

Byen ligger højt over det omkringliggende landskab og er en labyrint med sine smalle og stejle gader. Sjov at gå rundt i og heldigvis ikke så stor, at man når at fare vild, inden man er ude igen, og her har man så en storslået udsigt over floden Tajo, som løber for foden af klippen, byen står på.

til top

El Greco

Domenikos Theotokopoulos - El Greco (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος), (1541 - 7. april 1614 i Toledo)- født i Fodele, en landsby nær IraklionKreta var en græsk maler, heraf kaldenavnet El Greco (grækeren). Han underskrev sine værker med sit navn på græsk (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) for at understrege sin græske oprindelse. El Greco havde primært sit virke i Toledo, Spanien og regnes som en af de betydeligste kunstnerne i overgangen mellem europæisk renaissance og barok, og hans særprægede malestil har påvirket kunstnere helt frem til 1900-talets ekspressionisme og kunstnere som Picasso og Jackson Pollock.

På Sankt Katherine klostret blev han oplært i den byzantinske tradition inden for ikonmaleri. Allerede som 25-årig blev han anset for en mester. Theotokopoulos forlod Kreta for at søge lykken. Første stop var Venedig - på den tid var Kreta en del af det venetianske rige. Han blev i Venedig i ca. 4 år og studerede højrenæssancens mestre som Tintoretto og Jacopo Bassano. Næste stop var Rom, men da han ikke følte at mulighederne passede til hans talent, fortsatte han til Spanien.

I Madrid arbejdede han med udsmykning af Escorial Paladset for Filip 2. Da hans idéer ikke blev tilstrækkelig værdsat af kongen, fortsatte han til Toledo, som dengang var det religiøse og åndelige center i Spanien. Her blomstrede hans talent i fuldt flor, og Theotokopoulos levede og arbejdede her indtil sin død i 1614. Toledo gav ham de rolige og idylliske omgivelser, som han havde brug for. I begyndelsen udtrykte han sin hjemlængsel ved valg af mørke farver, men gradvis blev hans farvevalg dristigere og varmere. Hans kunst må nok karakteriseres som "manieristisk", mens hans senere værker har ekspressionistiske træk. Hans produktion overstiger 500 værker. Det eneste værk af El Greco, som befinder sig på Kreta, kan ses i det historiske muséum i Heraklion.
(kilde: Wikipedia)