Bud – Trondheim 28. juni

En som sædvanlig smuk tur, men uden bemærkelsesværdige ting. Udover, at vi kørte igennem Mitre-Gauldal kommune med hovedbyen Støren, som tidligere var venskabskommune med Langå og mål for adskillige lejrskole- og venskabsbyudvekslinger.

Desuden passerede vi en af de meget lange tunneller 6 km. Vi undrer os meget over, at de norske tunneller er så mørke, når de nu har så meget billig energi.

Udflugt Trondheim:
På den guidede tur til Trondheim startede vi med at køre til et udsigtssted, hvor der var en flot udsigt over byen. Vi havde fint vejr og udsigten var dermed også fin. Trondheim er en forholdsvis overskuelig by. Der er ca. 180.000 indbyggere, hvoraf ca. 23.000 er studerende, hvilket giver en livlig by.
Nidaros elven, som løber gennem byen slår på grund af fjeldet en gevaldig bugt ind i landet, og skaber derved en lille ø, hvorpå den tidlige by lå. På denne måde var byen nem at forsvare i de tidlige år.
Den blev grundlagt af Olav Tryggvasson i 997 og var, i de næste par hundrede år, Norges hovedstad. Olav Tryggvasson troner i dag på torvet på en søjle, der samtidig virker som viser i det store solur tegnet på torvet. Han forsøgte med hård hånd at indføre kristendommen, men blev dræbt i slaget ved Svold i år 1000.
Olav den Hellige tog kongemagten i 1015 og kristnede nordmændene, efter sigende med sværdet i den ene hånd og døbeskålen i den anden: Hvis de ikke lod sig døbe fik de hånden/hovedet hugget af. Det var ret effektivt. Olav den Hellige blev dog selv dræbt i slaget ved Stiklestad i 1030, men hans tro var så stærk, at der efter hans død skete mirakler, hvorfor hans lig blev gravet op og genbegravet, hvor Nidarosdomen står i dag. Da liget blev gravet op, var det endnu ikke gået i forrådnelse og hans banesår blødte stadig. Derfor blev han kanoniseret under navnet Olav den Hellige, og Nidarosdomen blev et så populært mål for pilgrimme, at det rangerede lige efter Rom og Santiago de Compostella.

I øvrigt er Peter Villemoes, den senere Tordenskjold, født i Trondheim, og Griffenfeld sad fange på den lille ø Munkholmen i fjorden lige udenfor Trondheim, efter han faldt i unåde hos kongen. Her sad han i 18 år, inden han døde af galdesten, måske forståeligt, eftersom han havde fået bevilget 6 liter vin om dagen.

Nidaros domen er en imponerende kirke, 102 m lang og 50 m bred. Især er det imponerende, at en lille by som Trondheim, der på det tidspunkt husede 2000 indbyggere gav sig i kast med et sådant byggeri. Det tog 250 år at bygge kirken. Den er brændt af flere omgange, men blev hver gang genopbygget. Man startede en hovedrestaurering i slutningen af det 19. århundrede. Den blev færdig i år 2000.
Syv konger og tre dronninger er kronet i kirken og 10 konger begravet her.

I sommertiden er der hver dag orgelkoncert, og vi var så heldige at overvære en. Flot koncert over temaet ”Orgelmeditationer”

I 1674 opførte generalen Cicignon fæstningen Kristianssten, fordi byen manglede befæstning mod landsiden. Den ligger ligeledes højt med en dejlig udsigt over byen. Herfra kan man se, at byen har brede lige gader, som omtalte general planlagde, fordi byen har været udsat for brande flere gange.

Herefter besøgte vi Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, der bl. a. har en meget fornem permanent udstilling af billedtæpper fremstillet af Hannah Ryggen. Hendes billedtæpper er meget politiske og viser de ting, hun protesterede imod bl. a. nazismen. Meget imponerende.

Videre til Bjerka

Bud camping - Vikhammer camping, Trondheim 317 km