Viterbo er altid blevet betragtet som en pavelig højborg. Når paven havde problemer i Rom, kunne han regne med at få fred og ro her, hvor han kunne slappe af fra det hektiske liv i Rom.
I Pavens palads har man haft det længste konklave (pavevalg), nemlig fra 1268 til 1271. Man kunne ikke blive enige, men så blev byens borgere trætte af det, og låste kardinalerne inde, fjernede taget og halverede madrationerne, og så blev pave Gregor 10. valgt. Han indførte de nugældende regler for pavevalg.
Den gamle bydel, San Pellegrino, er som alle de andre byer en hyggelig labyrint at gå rundt i. Mens vi stod og studerede kortet for at finde ud af, hvor vi var, kom en lille ældre dame hen til os og spurgte, om vi havde brug for hjælp, hvilket vi måtte tilstå. Hun var så nærsynet, at hun kravlede helt ind i kortet, mens hun forklarede, at hun kunne læse engelsk, men ikke tale det. Derimod talte hun flydende latin og græsk, fortalte hun, men det kunne vi jo ikke rigtig bruge til noget, men på en blanding af gebrokkent italiensk og engelsk, fandt vi frem til, hvor vi var. Overalt bliver vi mødt med stor hjælpsomhed og store smil.

Udflugt til Viterbo 60 km