Tornerosebyen Evora

Turen til Evora gik gennem et meget smukt område, tydeligt landbrugsområde. Store vinmarker - områder med skove af korkeg med dejligt forårsgrønt græs under og kvæg, der græsser. Om efteråret er der sikkert brunt og afsvedet overalt, men nu er det grønt. Smukt.

Desværre regnede det en stor del af den tid, vi var der, så vi fik ikke set helt så meget af byen, som ønsket.

Allerede de gamle romere havde øje for Evora, som de kaldte "Ebora Cerealis" fordi byen, som hvedeby, var som et brødkammer, der kunne brødføde det halve Rom.

Senere blev den som "Yeborath" hovedstad i et maurisk fyrstedømme, indtil korskrigeren Giraldo en nat i 1166 fik fingre i byens nøgler. De kristne sneg sig ind i byen og slagtede maurerne i deres senge, og sådan blev Evora en del af Afonso Henriques nye land, Portugal.
Joh, de hyggede sig dengang.

Senere blev den Jesuitternes hovedkvarter med præstekollegium og universitet, og blev derved en vigtig by i middelalderen.
Men i 1759 gik premiereminister Pombal i kamp med jesuittertne, som blev smidt ud af Portugal og massaakreret i Brasilien.

Evora faldt i søvn og har levet som en torneroseby siden, indtil den blev opdaget af turisterne, og nu er den på Unescos liste over verdens kulturarv.

til top

Lissabon - Evora 133 km