Turen til Salamanca gik uden problemer. Da vi startede var landskabet temmelig øde, og det virkede ufrugtbart, men jo nærmere, vi kom til Salamanca, jo mere opdyrket og frugtbart blev det, og det endte med at være et rigtigt landbrugsland med kæmpestore marker, vi kørte igennem.
Vi ser stadig mange storke og rovfugle langs vejen.

Salamanca bliver ofte kaldt "den gyldne by" på grund af den specielle farve, som Salamanca sandstenen har, og som næsten alle huse er bygget i.
Byen har haft stor kulturel betydning siden universitetets grundlæggelse i 1254. Derfor og på grund af den specielle arkitektur er den optaget på Unescos kulturarvsliste, og den var europæisk kulturby i 2002.

Domkirken ligger meget smukt og dominerer hele bybilledet, når man kører ind mod byen. Den er bygget sammen af to kirker, og Salamanca kan således prale af at have to domkirker. Den gamle del påbegyndtes allerede i 1100 tallet og er i romansk stil. Den nyere del er i gotisk stil og blev færdig så sent som i 1733, men påbegyndt i 1500 tallet, så man har stort set altid bygget domkirke her i Salamanca.

Universitetet i Salamanca har været et af de betydeligste i Spanien, især i 1500 tallet var det et af de vigtigste i hele Europa. Senere gik det meget tilbage, men i dag har det igen fået høj status (ca 30.000 studerende). Det er især kendt for sine sprogskoler, og Salamanca er i dag den by i Spanien, der har flest udenlandske studerende.

I Salamanca overværede vi Palmesøndag den religiøse procession, der forsøger at efterligne Jesus indtog i Jerusalem - Palmesødag.
Det foregår ved, at de religiøse organisationer klæder sine medlemmer ud i farvestrålende dragter og går med palmegrene gennem byen, efterfulgt af en kæmpebåre med et tableau med Jesusfigur på toppen, båret af mindst 50 mænd, der skal forsøge at holde trit, og en "vognstyrer" der går foran og fortæller, hvordan og hvor de skal gå. De er helt lukket inde bag forhæng, så man ikke kan se dem.
Her i Salamanca er der rigtig mange mindre børn, der går med i optoget. 

En lille kuriøs oplevelse:
Den første morgen oplevede jeg (Kurt) de flestes mareridt: Jeg blev låst inde i baderummet ved morgenbadet. Låsen gik simpelhen i stykker, da jeg låste døren, og den var umulig at få op. Jeg var temmelig tidlig på den, så der var ikke andre i bygningen, og der var derfor ingen til at hjælpe.  Derfor var der ingen anden mulighed end at kravle over muren og finde en anden bruser.
Godt at væggen ikke gik helt til loftet :-) 

til top

El Escorial - Salamanca 166 km.

Plateresque

Det var i Salamanca, at plateresque stilen blev opfundet. Den hedder sådan, fordi den efterligner sølvsmedearbejde (sølvsmed -platero) med de meget detaljerede relieffer med et sammensurium af skjolde, medaljoner, dyrefigurer, menneskeportrætter, søjler, blomsterranker og de mange ciseleringer. Dette kunne lade sig gøre pga. den specielle sandsten, man finder her. Den er blød og derfor nem at skære i, og derfor udvikledes disse specielle dekorationer og mange af de gamle huse er således bygget og dekoreret i denne stil.