Arjeplog - Storforsen 13 juli

Undervejs til Storforsen gjorde vi ophold i samebyen Arvidsjaur, hvor der er den største samling i verden af samehuse. Her kan man se 80 velbevarede beboelseshuse (kåte) samt forrådshuse.
Byen har ikke været brugt som permanent beboelsesby, men er en såkaldt Kirkeby, hvor samerne mødtes med mellemrum for at gå i kirke, fejre store begivenheder og feste.

Det er ikke et frilandsmuseum. Husene bruges stadig. De er privatejede, men man skal være af samisk afstamning for at kunne købe.

Man mødes så i nogle weekends for at opretholde samiske traditioner.

Desuden har Arvidsjaur en interessant kirke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storforsen

Efter Arvidjaur kørte vi til Storforsen, som er Europas største uregulerede strømfald. Fossen er 5 km lang og falder 82 m, men på de sidste 600 m falder den 50 m, og det er her, man får de imponerende fald.
Vandgennemstrømningen er meget forskellig året igennem. Den er højest ved midsommer, hvor der er 870 m3/sek. Den fryser aldrig til på trods af, at der kan forekomme temperaturer på minus 40 gr.

Turistområdet, hvor man får de mest spektakulære syn af fossen er udbygget med stier og små broer, så man kan komme helt tæt på. Samtidig er området et yndet udslugtssted, fordi der er mange små flodarme, der flyder stille og roligt, og her kan man bade og hygge sig med bål og grille sin medbragte mad.
Et dejligt sted til søndagsudflugter.

Piteelven har i mange år, på trods af fossen, været brugt til tømmerflådning. Denne transport standsede først i 1982. Man havde fjernet de største klippeblokke, så der ikke gik for meget "kludder" i tømmerstokkene, men disse er nu lagt tilbage, så fossen ligner det oprindelige forløb, fossen havde.

 Videre til Dorotea - Mora